Començo les receptes amb el que potser és el més important: com fer una sopa com cal!
Aquesta sopa és amb petites variants la que m'ha fet la mare tota la vida i resulta fàcil de preparar i és més bona i barata que qualsevol tetrabrick preparat que pugueu comprar.
Com ho volem fer fàcil i a més ràpid la farem amb una olla a pressió. Sí, com aquella que deveu tenir en algun armari però no us atreviu mai a utilitzar o no sabeu què fer-ne. Una recomanació però, sempre que aneu a utilitzar l'olla a pressió inspeccioneu que tots els elements estan en bon estat i nets. Tenim la junta de goma de la tapa, el mecanisme de tancat, la vàlvula principal i la vàlvula de seguretat. Assegureu-vos que no quedin restes de cap mena en aquests llocs!
Sopa de carn i verdures: temps - 40 minuts, dificultat - fàcil
Avui no tinc col ni porros... |
1/4 de pollastre (carcanada, pit, cuixa...)
1 tros de carn de vedella
1 os de vedella
1 os de pernil
2-3 pastanagues
2 porros o 1 ceba tendra
1 patata gran
1/4 de col (llisa o arrissada)
1 pastilla de brou de verdures
1 pastilla de brou de carn
Aigua
Amb les pastilles ja no cal afegir sal! |
Com a preparació prèvia només cal rentar i/o pelar les pastanagues i la patata. Posem tots els ingredients a l'olla, afegim aigua fins al límit màxim que ens ve marcat a la paret interior de l'olla, tanquem i posem al foc a màxima potència.
2 ratlles taronges= màxima pressió |
Atenció! Ara cal controlar l'olla una estona sense treure els ulls de sobre. Esperem uns 5-10 minuts a que s'escalfi, i la vàlvula de pressió indiqui que estem al màxim admissible. En aquest punt baixem el foc al mínim i ho deixem així uns 20 minuts. Si no baixem el foc a temps la vàlvula de seguretat s'obrirà i ens deixarà la cuina banyada en brou!
Si tenim pressa ja podem obrir lentament la vàlvula perquè l'olla perdi la pressió. Millor però esperar una estona a que l'olla perdi la pressió sola.
Sopa de llavors de meló, la pasta de la meva infància! |
Amb aquest brou es poden fer moltes coses. Avui de moment en farem sopa.
A la mateixa olla de fer el brou, hi aboquem tot el brou que ens calgui, ho posem a bullir (amb una tapa que si no se'ns evaporarà tot!), i quan arrenqui el bull hi afegim un parell de grapats de pasta de sopa per persona. Deixem el foc a potència mitja i tapat que bulli uns 7-8 minuts.
Recomanacions i variants:
- Si teniu olla a pressió més antiga, de les de vàlvula giratòria, el procediment és similar, però en assolir menys pressió que les olles estanques el temps de cocció és més llarg. Poseu primer a foc fort i quan la vàlvula giri ràpid baixeu el foc i deixeu-la bullint uns 40 minuts (assegureu-vos que la vàlvula gira a baixa velocitat, això indica foc baix).
- La carn i les verdures bullides es poden menjar perfectament. Una opció és fer un trinxat amb la col i la patata!
- Us recomano que compreu safates grans de carn (a molts supermercats n'hi ha) i que congeleu les peces per separat de manera que sempre tingueu al congelador els ingredients a punt.
- Els ingredients són orientatius. Si no us agrada la col doncs no n'hi poseu. A canvi si preferiu api doncs endavant.
- Amb l'os de pernil i les pastilles no cal sal extra, però si sou molt salats rectifiqueu-ho al vostre gust!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada