La sopa de la mama

Començo les receptes amb el que potser és el més important: com fer una sopa com cal!

Aquesta sopa és amb petites variants la que m'ha fet la mare tota la vida i resulta fàcil de preparar i és més bona i barata que qualsevol tetrabrick preparat que pugueu comprar.

Com ho volem fer fàcil i a més ràpid la farem amb una olla a pressió. Sí, com aquella que deveu tenir en algun armari però no us atreviu mai a utilitzar o no sabeu què fer-ne. Una recomanació però, sempre que aneu a utilitzar l'olla a pressió inspeccioneu que tots els elements estan en bon estat i nets. Tenim la junta de goma de la tapa, el mecanisme de tancat, la vàlvula principal i la vàlvula de seguretat. Assegureu-vos que no quedin restes de cap mena en aquests llocs!

Sopa de carn i verdures: temps - 40 minuts, dificultat - fàcil

Avui no tinc col ni porros...
Primer de tot els ingredients:

1/4 de pollastre (carcanada, pit, cuixa...)
1 tros de carn de vedella
1 os de vedella
1 os de pernil
2-3 pastanagues
2 porros o 1 ceba tendra
1 patata gran
1/4 de col (llisa o arrissada)
1 pastilla de brou de verdures
1 pastilla de brou de carn
Aigua

Amb les pastilles ja no cal afegir sal!






Com a preparació prèvia només cal rentar i/o pelar les pastanagues i la patata. Posem tots els ingredients a l'olla, afegim aigua fins al límit màxim que ens ve marcat a la paret interior de l'olla, tanquem i posem al foc a màxima potència. 










2 ratlles taronges= màxima pressió


Atenció! Ara cal controlar l'olla una estona sense treure els ulls de sobre. Esperem uns 5-10 minuts a que s'escalfi, i la vàlvula de pressió indiqui que estem al màxim admissible. En aquest punt baixem el foc al mínim i ho deixem així uns 20 minuts. Si no baixem el foc a temps la vàlvula de seguretat s'obrirà i ens deixarà la cuina banyada en brou!

Si tenim pressa ja podem obrir lentament la vàlvula perquè l'olla perdi la pressió. Millor però esperar una estona a que l'olla perdi la pressió sola.


Ho podeu posar en pots per anar a la nevera


Amb una escumadora retirem la carn i les verdures i ho colem tot amb un colador fi. Jo normalment ja utilitzo una part per fer una sopa i la resta va a la nevera. Espereu a que s'hagi refredat abans de posar-ho en fred i així evitem que la nevera treballi inútilment!





Sopa de llavors de meló, la pasta de la meva infància!
Amb aquest brou es poden fer moltes coses. Avui de moment en farem sopa.
A la mateixa olla de fer el brou, hi aboquem tot el brou que ens calgui, ho posem a bullir (amb una tapa que si no se'ns evaporarà tot!), i quan arrenqui el bull hi afegim un parell de grapats de pasta de sopa per persona. Deixem el foc a potència mitja i tapat que bulli uns 7-8 minuts.




Recomanacions i variants:


  • Si teniu olla a pressió més antiga, de les de vàlvula giratòria, el procediment és similar, però en assolir menys pressió que les olles estanques el temps de cocció és més llarg. Poseu primer a foc fort i quan la vàlvula giri ràpid baixeu el foc i deixeu-la bullint uns 40 minuts (assegureu-vos que la vàlvula gira a baixa velocitat, això indica foc baix).
  • La carn i les verdures bullides es poden menjar perfectament. Una opció és fer un trinxat amb la col i la patata!
  • Us recomano que compreu safates grans de carn (a molts supermercats n'hi ha) i que congeleu les peces per separat de manera que sempre tingueu al congelador els ingredients a punt.
  • Els ingredients són orientatius. Si no us agrada la col doncs no n'hi poseu. A canvi si preferiu api doncs endavant.
  • Amb l'os de pernil i les pastilles no cal sal extra, però si sou molt salats rectifiqueu-ho al vostre gust!


Comentaris