Pasta de luxe

Aquesta és una recepta per un dia que us vulgueu fer un regal. És senzilla però una mica laboriosa si ho preparem com cal.

Espaguetis de tinta amb espàrrecs i gambes: temps - 30 minuts, dificultat - mitjana

Ingredients per a 2 plats:

200g Espaguetis de tinta
8 gambes mitjanes/grans (fresques!!!)
un manat d'espàrrecs verds
2 dents d'all
1 bitxo
parmesà
sal


En primer lloc tallem les dents d'all en làmines i les posem en oli calent junt amb el bitxo a foc mig. Volem que l'oli agafi aroma d'all i una mica de picant, però sobretot sense torrar els alls! Quan estigui a punt ho retirem del foc però ho deixem macerant.


Per altra banda posem a bullir aigua amb sal i hi tirem les puntes dels espàrrecs (tallats a uns 10 cm) i els bullim uns 3-4 minuts. Passat el temps, pesquem els espàrrecs i els mullem sota l'aixeta amb aigua ben freda, o encara millor els posem en aigua gelada amb glaçons. Això farà que aturem la cocció interna i que es mantinguin de color verd brillant. Un cop refredats els tallem per la meitat longitudinalment.


Posem a bullir l'aigua dels espaguetis amb sal. Si voleu podeu aprofitar l'olla i l'aigua dels espàrrecs, que ja estarà calenta, però afegint-ne més. Per bullir bé la pasta cal que tingui prou espai per moure's, així assegurem una cocció uniforme i evitem que s'enganxi entre ella o a l'olla. La sal va al gust, però jo per aquest plat faria una cullerada de sopa per 2 litres d'aigua. Bé, vosaltres sabreu com bulliu la pasta!
En tot cas la sal abans de bullir, perquè en quant la tireu, el bull es trencarà, ja que l'aigua amb sal té una temperatura d'ebullició superior als 100ºC. Respecteu el temps d'ebullició perquè quedi ben al dente!





Mentre la pasta es va fent prepararem les gambes. Per cuinar-les bé i millorar la presentació final en primer lloc jo els hi retallo els bigotis llargs i les potes davanteres amb la punta del ganivet. Les salem una mica i posem una paella gran o planxa al foc amb un bon polsim de sal al fons. Quan està ben calenta hi posem les gambes i tirem un raig d'oli d'oliva. Per mi idealment en tenen prou amb uns 30-40 segons per cada banda. Volem que quedin gustoses i sucoses. El marisc s'asseca molt fàcilment i és una pena fer malbé gambes bones!





Ara ve la part laboriosa que ens farà gaudir més el plat després. Vigilant de no cremar-nos massa tallem la punta de la cua de cada gamba i les pelem vigilant que el cap quedi enganxat a la carn de la cua.

I ràpid que es refreden!!!
Per últim quan la pasta estigui a punt la colem, la retornem a l'olla i hi tirem l'oli i els alls (deixeu-hi el bitxo si voleu afegir emoció), remenem i la servim al plats. Hi col·loquem les puntes d'espàrrec, les gambes i unes làmines de parmesà.

Fa gana eh?

Recomanacions i variants:


  • El picant va a gustos. Poseu-hi més bitxos o cap, però en tot cas l'all és necessari perquè la cosa agafi gust.
  • Les làmines d'all les podeu posar barrejades amb la pasta o no, com preferiu.
  • Es pot fer sense gambes o amb gambes congelades però no serà el mateix... I si són congelades jo no em menjaria el cap!
  • Pelar les gambes és laboriós, però augmenta de manera important el plaer posterior. Mossegar la cua i xuclar el cap alhora és fantàstic!

Comentaris