Ceba caramelitzada

Avui us proposo una recepta que servirà per fer-ne moltes altres: ceba caramelitzada.

La manera ortodoxa de fer una ceba caramelitzada requereix molt de temps i paciència, ja que consisteix a fer-la a foc molt baix remenant sovint fins que el sucre natural de la ceba es faci caramel. Com la vida moderna no ens permet això, vaja almenys a mi em passa..., farem la ceba amb termomix.

Ceba caramelitzada: temps - 60 minuts, dificultat - fàcil





3 cebes de Figueres grans
40ml de brandi
60ml de vi de Pedro Ximénez
oli










És ben senzill, primer pelem les cebes, les partim en dos i les tallem a rodanxes. Les posem a la termomix amb uns 50ml d'oli i ho fem 7 minuts temperatura varoma velocitat 2 amb gir invertit (per no tallar més la ceba).

En acabat baixem els trossos que hi hagi per les parets, afegim el brandi i el Pedro Ximénez i programem 45 minuts temperatura varoma velocitat 2 amb gir invertit. A mitja cocció podem parar per baixar de nou els trossos que es pugin per les parets del got. A més cal comprovar llavors que no estiguem perdent massa líquid, ja que llavors se'ns cremaria una mica la zona més propera a l'eix de les ganivetes. Si succeís, llavors millor baixar la temperatura a 100ºC per la resta de la cocció.



Un cop s'ha refredat la posem en un tuper i la podem tenir a la nevera molt de temps (15 dies aguanta segur). La podeu utilitzar per a moltes coses. Us faig una llista dels usos que li dono jo:


  • Amanida de formatge de cabra amb ceba
  • Peix al forn amb ceba i patates (es pot fer amb la ceba sense caramelitzar, però així millora!)
  • Pèsols ofegats
  • Pizza
  • Quiche
Per les dimensions de la termomix no us aconsello que hi poseu més de tres cebes grans alhora!

Comentaris