Turbot al forn

Aquesta és per mi una de les millors receptes "de festa" que m'encanta fer els caps de setmana a casa.

Turbot al forn amb patates: temps - 60 minuts, dificultat - mitjana

2 cebes de figueres grans
4 dents d'all
4 patates mitjanes
1 turbot de 1/1,5kg
100 ml de brou de peix
50 ml de vi blanc/ranci
julivert picat
oli
sal

En primer lloc preparem la ceba. Us recomano que ja la tingueu feta segons la
recepta http://efrainlarrea.blogspot.com.es/2014/10/ceba-caramelitzada.html, però si la voleu fer al moment llavors compteu que us caldran ben bé 20 minuts més.






En una paella posem les dents d'all aixafades (amb el ganivet) sense pelar i amb un raig d'oli ho deixem a foc mig perquè l'oli agafi el gust de l'all. Quan la pell dels alls comença a agafar color més fosc i posem la ceba. Si ja la teníem feta només cal remenar una mica perquè s'escalfi i agafi gust de l'all, si no cal fer la ceba a poc a poc amb un raig de brandi i Pedro Ximenez.


Per altra banda pelem les patates i les tallem a rodanxes de mig centímetre. Les fregim en oli abundant per tandes fins que s'enrosseixin i les reservem a un plat.





Preescalfem el forn a 210ºC. Rentem el peix (demaneu que us el netegin per dins i que us facin marques pel forn, sobretot si és molt gran) i el salem per fora.

Ajuntem a la mateixa paella (o safata, compteu que va al forn) la ceba amb els alls i les patates, hi aboquem el brou de peix i cap al forn fins que el brou s'hagi evaporat/absorbit.





A continuació hi posem el julivert picat (opcional), hi col·loquem a sobre el peix i cap al forn de nou uns 10 minuts. Obrim i hi tirem el vi blanc/ranci i ho deixem 10 minuts més. El temps exacte dependrà de les dimensions del peix i de si ens agrada molt fet.



I ja ho tenim!



  • Amb un peix d'un quilo teniu ben bé 3 racions (o dues si sou molt golafres)
  • Millor turbot salvatge que el de granja. La carn és més ferma, gustosa i amb menys greix. Per contra val més del doble... Tot depèn de les finances de cadascú!
  • Recomano acompanyar amb vi negre enlloc de blanc, trobo que pel turbot va millor.
  • La mateixa recepta es pot fer substituint el turbot per un gall de Sant Pere o d'altres peixos.
  • El brou de peix, com us podeu imaginar millor si el feu a casa, però de pot/tetrabrick també val. No és imprescindible però fa més bones les patates.

Comentaris