Els banhs d'Arties

Atenció!  Des del 2015 els banhs d'Arties han estat transformats, això que llegireu aquí és ja història antiga malauradamanent...

Fa molts anys al Pirineu català hi havia la tradició de prendre les aigües, doncs existeixen diversos llocs on brolla aigua subterrània amb propietats característiques. Tot i que han passat milions d'anys des que els Pirineus eren una zona volcànica, les forces tectòniques que els van aixecar encara són presents en forma de petits terratrèmols i surgències d'aigua calenta degudes al magma subterrani.

Segurament foren els propis romans els que van iniciar aquesta tradició ara fa ja més 2000 anys. Un dels exemples més clars de termalisme és Luchon, a on encara hi perduren unes termes que es remunten a èpoques passades. Al Pirineu occidental català trobem termes per exemple a Caldes de Boí i a Tredòs, ambdues d'origen romà.

Però a banda dels llocs més o menys famosos, podem trobar alguna sorpresa...

Si entrem a Arties i passem pel costat de l'església, en direcció a Vielha, veurem que el carrer es diu "Carrer des Banhs". I efectivament, si caminem uns 5-10 minuts per la pista abandonant el poble ens trobarem amb un edifici en runes, a on fins el 1960 hi havia un modest centre termal.

La pista que porta cap als banys



Gràcies a la bona voluntat d'algunes persones que desconec (des d'aquí us dono les gràcies!), la font sulfurosa que encara brolla, ha estat reaprofitada al més pur estil japonès. L'aigua que surt a 40º i té una olor suau a sulfur, queda embassada en una petita piscina amb fons de grava, i té prou profunditat com per a poder estar-hi submergit completament si un s'hi estira.

L'aigua brolla sense parar i a temperatura constant, pel que podem anar-hi en qualsevol moment. A l'estiu és agradable, però a l'hivern es torna màgic quan tot l'entorn està nevat.

A l'hora de despullar-se a fora hi fa fred, però l'aigua escalfa de seguida, i una vegada dins no voldreu sortir-ne. Us recomano banyar-vos sense banyador, el sulfur de l'aigua deixa una olor no massa agradable a la roba. Igualment penseu a dur una tovallola que caldrà rentar després!





 
El paisatge és espectacular!
L'aigua sulfurosa vessa i dóna vida a tota una colònia d'algues






Si esteu de passada per la Val d'Aran no podeu deixar de visitar els banys!


Comentaris