El Comadelo

Si visiteu Vilaller veureu un cim prominent a l'esquerra mirant cap al nord. Es tracta del Comadelo, un cim relativament petit (2200m) que tanca la cubeta glacial de la vall de Barravés pel marge dret de la Noguera Ribagorçana. Penseu que en la darrera glaciació es calcula que hi havia uns 500 metres de gel a l'alçada de Ginast!

El Comadelo de nit i ben nevat (Abril de 2012)


Aquest cim és tan evident que cal pujar-hi sí o sí! A més es tracta d'un mirador privilegiat de la vall de Barravés i la de Castanesa. Però no ens avancem...

El Comadelo es puja a la prova de la mitja Sky Marathon que es fa als Sky Games, el campionat d'esports d'alta muntanya que se celebra cada estiu a la Ribagorça. Aquesta ruta surt des de Vilaller i passa pel cim del Comadelo i per Castanesa. Es pot fer en els dos sentits.

Avui el pujarem per la vessant més vertical, fent la tornada per Castanesa i Seu de Baix.

A les 8 del matí, el cel força fosc encara i amb un fred important que deixa tots els camps gebrats, surto lleuger d'equipament per fer la ruta tan ràpid com pugui. Els temps que he trobat a wikiloc diuen que la mitja marató (18-21km segons les variants) es pot fer en 2h50m, però em temo que no en seré capaç!

El primer tram ens porta per la vora del riu passant pel Seminari de Riupedrós i fins a Ginast. Fa molt fred però corro ràpid per entrar en calor. Un cop a Ginast, creuem el poble i sortim cap a l'esquerra (20'-8:20).

Primer tram del recorregut (la foto és d'Agost del 2011!)

Aquí el camí deixa de ser pla i comença a enfilar-se muntanya amunt. Haurem de baixar el ritme. Primer per bosc més o menys tancat i després ja més obert, anem fent zigzags fins guanyar alçada, moment en que el camí es torna aeri i va a mig vessant. Llavors el sol finalment toca el camí i un trencalòs pertorbat per la meva presencia arrenca el vol just a un parell de metres sobre el meu cap. No se sent res més que les seves ales batent, tot està en calma (33'-8:53).

Aviat tornem a trobar el bosc de pi i un camí suau que ens porta fins al barranc de Vinyal, que es troba ja uns 500m més avall. De nou anem seguint un camí costerut que fa esses pel mig del bosc i de seguida s'aclareix (22'-9:15). Aquí podem veure els efectes de l'incendi que hi va haver el març de 2012, quan un foc a la zona de Castanesa va travessar la muntanya arribant quasi a Ginast. Les pastures ja estan bé, però el bosc trigarà molts anys a recuperar-se...


En acabar-se el bosc ens trobem amb un vessant despullat amb herbes baixes i restes de petits arbres secs i cremats. Anem pujant sense seguir cap camí evident fins arribar a la carena a 1900m (40'-9:55).
Prop de la carena trobo una sorpresa. En una roca calcària plana hi ha un fòssil gran (uns 10 centimetres de llarg):

La vida te da sorpresas...
Es tracta d'un nautiloïdeu recte, un cefalòpode que va viure al Devonià ara fa uns 400 milions d'anys (ho dedueixo per l'estrat on el vaig trobar, segons indoca el mapa geològic de la zona) i que per tant és més del doble d'antic que qualsevol dinosaure. Això ens posa una mica en perspectiva: el temps que ha hagut de passar perquè la closca quedi enterrada en sediments al fons del mar, aquests es compactin i converteixin en roca, i la tectònica aixequi les roques fins a 2000 metres...

Aquí teniu una representació de com era la Terra per aquells temps. com podeu veure el sud d'Europa estava llavors al fons del mar:

http://palaeos.com/paleozoic/devonian/eifelian.htm
Però ens estem desviant del tema! Encara ens queda una rampa llarga fins al cim per la carena ampla. Pujarem ja fins als 2200m del cim del Comadelo (30'-10:25). Una petita creu metàl·lica marca el cim.

Tram final fins al cim (la foto és d'Agost del 2011!)
La vista des d'aquí és espectacular! Podem veure Escales, cims de la Vall de Boí, alguns de la Val d'Aran, la Vall de Castanesa i les Maladetes! Us poso una panoràmica de 360º anotada (cliqueu per veure en gran!):


Uns quants metres més de pujada suau ens porten al Turó del Cap de la Capcereta de 2270 metres (14'-10:39), des d'on podem veure la vall de Castanesa:


A partir d'aquí comença ja el descens. Seguim la carena que ens porta cap a Castanesa, primer per una rampa herbosa incòmoda que rellisca a estones i és bastant vertical (13':10:53). Llavors la carena es fa més plana fins a arribar a 1900 metres, on trobem una zona bastant vertical (15'-11:08).


Des d'aquest punt ja veiem Castanesa, però ens queda un bon tros de baixada per arribar-hi, i el camí no és massa evident ni còmode. A més, ara ja es comença a notar el cansament a les cames!

Castanesa 400 metres més avall...
Per fi arribo al poble, després de travessar uns quants torrents gelats. Al sol quasi fa calor, però a l'ombra l'aigua es manté glaçada (30'-11:38). Segons el crono de competició ja hauria de ser a Vilaller fa mitja hora, veig que caldrà entrenar moltíssim!

Des de Castanesa, el camí fa petites pujades i baixades fins al coll de la Forca, passant pel mig d'algun prat amb cavalls que em miren curiosos.

El descens incòmode fins a Castanesa (1497m)
Una vegada arribo al coll de la Forca el camí ja és tot baixada fins a Vilaller (25'-12:03).

Per baixar primer agafem la pista però de seguida l'abandonem al trencall que porta cap a Seu de Dalt (veureu un rètol de camí particular) i seguim pel sender marcat com a ruta en btt. Després d'un bon tros baixant arribarem a les runes de Seu de Baix (26':12:29). Les runes són les restes d'un antic nucli ja despoblat fa molts anys. Podeu veure'n algunes imatges a aquest vídeo de Cau Artistic:


Ben aviat trobarem un prat gran sense arbres a on hi ha el límit provincial entre Aragó i Catalunya. Des d'aquí la vista s'eixampla i podem contemplar el Comadelo i la ruta que hem fet.



Seguint cap avall passarem per la Borda de Calvera i finalment ens desviarem de la pista principal cap a l'esquerra per trobar el camí del Seminari que ens portarà de retorn a Vilaller (32'-13:09)

Quatre dies després encara tinc agulletes...

Podeu veure el track de la ruta aquí: Mitja marató Sky Games (ascensió realitzada el 2015-01-05)

Comentaris