Sake donburi

Aquesta recepta la vaig descobrir de viatge per Japó ara ja fa uns anys. És ideal per menjar japonès de manera fàcil i barata. Sake en aquest cas no fa referència al licor sinó al peix, el salmó es diu sake en japonès però s'escriu amb caràcters diferents.

"Sake donburi" o "salmó amb arròs": temps - 25 minuts + 12 hores de marinat, dificultat - fàcil

Filets de salmó cru (millor que en rodanxes)
1/2 cullerada de sucre
4 cullerades de mirin
4 cullerades de sake
2 cullerades de soja
1 cullerada de vinagre d'arròs

arròs blanc rodó

(cullerada sopera sempre!)





Per començar prepararem la marinada del peix posant en una safata tots els ingredients excepte l'arròs. Removem una mica i hi posem el filet de salmó amb la pell cap amunt. Ho cobrim amb film de plàstic vigilant que quedi ben segellat i ho deixem a la nevera entre 12 i 24 hores.

Tapeu bé si no voleu deixar la nevera perfumada

Per cuinar el plat fem primer l'arròs. Ho farem amb arrossera d'estil oriental, un aparell imprescindible per fer aquest tipus de cuina. Només cal que fem una tassa d'arròs per persona, que rentarem sota l'aixeta posant-lo en un colador. Quan l'aigua ja surti neta posem l'arròs a l'arrossera i hi aboquem tanta aigua com calgui (mireu les marques a la paret, que indiquen la quantitat necessària en funció del nombre de tasses d'arròs que posem). Tapem i engeguem l'aparell. En uns vint minuts + 5-10 minuts de repòs l'arròs estarà llest sense que haguem de fer res. No porta sal!!!


Mentre l'arròs es va fent prepararem el peix. Primer el retirem de la marinada i comprovem que no hi hagi espines, que podem retirar amb unes pinces (sí, de les de treure pèls, és bo tenir-ne unes a la cuina). En una planxa que tingui una mica de profunditat posem un raig d'oli i cuinem el salmó al nostre gust. Podem tapar-lo perquè quedi més cuinat per dins o deixar-lo més cru. A mi personalment m'agrada torrat per fora i cru per dins que és com el serveixen normalment a Japó.

Un punt menys torrat millor...


Quan el peix estigui a punt el retirem i llavors tirem a la planxa el líquid de la marinada i la reduïm a foc viu. Volem que el líquid es vagi evaporant i que el sucre es caramelitzi. Per tant molta atenció, val més retirar-ho a temps i passar-ho una estona més si cal que no deixar-ho tot cremat! Penseu que quan la salsa es refreda de seguida agafa consistència i llavors no llisca bé, així que millor si en calent té un punt de líquid.


Així, fent bombolles!
Per servir podem utilitzar un plat o millor encara un bol. Omplim amb arròs el fons, posem trossos de salmó i un raig de la salsa per sobre. Per decorar hi podem tirar sèsam blanc i/o negre i tires d'alga nori. Aquest plat va perfecte per fer el tupper del dinar!

El tupper dels campions!


Recomanacions i variants:


  • El salmó és el peix més còmode, però queda molt bo amb filets de verat (caballa). Si us atreviu penseu que haureu de treure'n totes les espines i això és més fàcil després de que el peix hagi marinat perquè el sake fa que la carn sigui més ferma.
  • Seria ideal poder fer el peix amb brasa de carbó perquè agafi un toc fumat.
  • Aquesta marinada pot servir també per a filets de pollastre, i llavors seria com un teriyaki.
  • No teniu una arrossera oriental? Bona sort... No, seriosament, aconseguiu-ne una, és barata i si mengeu arròs sovint és molt pràctica.
  • El sake, el mirin, el vinagre d'arròs i la soja les trobareu a botigues de productes orientals. Penseu que això dura molt temps i no es fa malbé, així que només cal anar a comprar-ne molt de tant en tant. Sense pretendre fer publicitat, jo sempre vaig a Dong Fang, un supermercat asiàtic que hi ha a Balmes amb Pelai. Sempre tenen de tot. Aquí també tenen tires d'alga nori per decorar.
  • Aquest plat va molt bé per fer un menú japonès complet amb sopa de miso i edamames, però això ja ho explicarem un altre dia!

Comentaris